IMAGINING USPUD / Niels Weijer & Samuel Feldhandler

In november werken Niels Weijer en Samuel Feldhandler aan het onderzoek met de werktitel Imagining USPUD tijdens de Onderzoeksweken. De twee weken durende onderzoeksperiode wordt afgesloten met een publieke presentatie op vrijdag 25 en zaterdag 26 november waarbij er context wordt geboden aan en verbinding wordt gezocht met hun publiek.

 

IMAGINING USPUD

Verbeelding is een krachtig middel, zintuiglijk en abstract, in staat om stenen in water te veranderen, vogels in vissen. Niels en Samuel onderzoeken met Imagining USPUD hoe je met inzet van de verbeelding tot een choreografische structuur kunt komen. Ze creëren een speelplaats waar het publiek wordt meegenomen door een denkbeeldige voorstelling. Er ontstaat een choreografie die op dat moment niet fysiek waarneembaar is.

 

HET ONDERZOEK

Aan de oorsprong van elk maakproces ligt het idee, een concept. En elk idee ontstaat daar waar de ‘echte’ buitenwereld, kenbaar via de zintuigen, de wereld van het beelddenken ontmoet. Eens gelinkt kan de zintuiglijke ervaring ook in de verbeelding worden opgeroepen. Iets wat Niels en Samuel in hun duet uit 2015, A Way of Keeping Everything from Happening at Once onderzochten. 

Wanneer ze een volgende stap zetten in hun denken over concept en verbeelding, dan zien zij hoe er tijdens het beelddenken een levendig samenspel ontstaat tussen al deze ideeën. In een haast onbeperkte mate worden steeds weer nieuwe verbeeldingen gegenereerd tot het volledig geabstraheerd is van de oorspronkelijke beleving.

Het is deze flexibele koppelingen tussen beweging en een ander medium, tussen object en subject, die hun interesse draagt in dit onderzoek. Hoe kan een ander medium de kinetische perceptie van het publiek bepalen? En in welke mate is ook het publiek er klaar voor om de kloof te vullen die ontstaat daar waar ruimte is voor de verbeelding?

 

 

DE ONDERZOEKSWEKEN

 

Dansmakers Amsterdam fungeert met zijn werkplaatsen en podium als motor voor innovatie binnen de hedendaagse dans. Het onderzoek is de kern van elke artistieke praktijk, schept ruimte voor experiment en reflectie. Elk jaar krijgen enkele choreografen de kans zich te focussen op een verdere verbreding en verdieping van hun werk tijdens de Onderzoeksweken. De periode wordt afgesloten met een publieke presentatie waarbij er context wordt geboden aan en verbinding wordt gezocht met hun publiek.

 

CREDITS

Direction, choreography and performance: Samuel Feldhandler & Niels Weijer

 

Presentatie 2016 >>>

agenda

 

overzicht research