Fonda meets Foucault

Een filosofisch workout
Doel van dit dansonderzoek is om twee onderwerpen die compleet tegenovergesteld lijken met elkaar te combineren: het door Jane Fonda in de jaren tachtig succesvol geïntroduceerde fitness programma Aerobics en de inhoud van de latere filosofie van Michel Foucault (78-84). Een hybride performance van camp en intellectueel gedachtegoed: een filosofische lezing in de vorm van een work-out.

Jaren geleden, toen Jochen Foucault ’s ‘The History of Sexuality’ las, raakte hij overtuigd van het idee zijn carrier in wiskunde op te geven en in plaats daarvan dans te gaan studeren. Hij wilde het lichamelijke begrijpen aan welk hij voorgoed verbonden leek te zijn.
De relatie die men heeft tot het lichaam en tot de waarheid zijn altijd sterk aan elkaar verbonden. Echter, terwijl het lichaam zeer aanwezig is in het huidige discours, wordt onze relatie met de waarheid in hedendaags leven en kunst vaak achterwege gelaten. Mooie lichamen lijken goede ethiek te verslaan. Maar is er zoiets als een waar lichaam, een ethisch lichaam, dat verder gaat dan alleen naakt zijn?

The whole philosophy behind this is a holistic approach to physical and mental well-being. You can achieve a well-proportioned healthy body, not to mention the outward glow that comes from feeling good inside. And remember: Discipline is liberation!
Jane Fonda

 
But couldn’t everybody’s life become a work of art?
Michel Foucault
 
Concept en regie: Jochen Stechmann
Creatie & performance: Andrea Beugger, Ulrike Doszman, Jochen Stechmann
Acteer coach: Claudia Van Rooij
Assistentie: Nadia Tsulukidze
Video projectie: Jochen Stechmann
Video: Beldan Sezen
Artistiek coach: Suzy Blok, Claudia Van Rooij
Productie: Carolina Parreira

agenda

 

overzicht research