riccardo_9435_6_sept.jpg


You Better Move #1: oproep en acte van verzet

'You Better Move', de eerste editie van de You Better Move serie is voor curator Riccardo Guratti een oproep aan publiek, pers en politiek om in beweging te komen

 

Dansmakers Amsterdam pakt uit op zaterdag 24 juni 2017 om 19:00, met de eerste editie van het You Better Move dansfestival bij Dansmakers Podium. Tijdens dit eendaags dansfestival presenteren tien danskunstenaars hun werk en onderzoek. De avond is samengesteld door choreograaf Riccardo Guratti onder de titel 'You Better Move'. Een titel met een boodschap.

 

Open House is een nieuwe serie waarbij Dansmakers Amsterdam aanstormende makers een podium biedt. Zij krijgen de gelegenheid om hun werk te tonen, hun proces te delen, workshops te geven of te nemen en ideeën te pitchen. Door hen een podium te bieden kunnen zij op hun beurt tegemoet komen aan de steeds veranderende eisen en vragen van beleidsmakers, programmeurs en podia. Het festival is ook een gelegenheid voor de Amsterdamse dans scene om samen te komen en bijeen te blijven. En dat is hard nodig, want geld voor dit alles is er zo goed als niet.

 

Elke Open House wordt samengesteld door een Amsterdamse choreograaf, Riccardo Guratti bijt de spits af. Dit doet hij niet zonder meer. Dansmakers Amsterdam is in 2017 flink in subsidies gekort. Hoewel Dansmakers nog steeds gevestigd is in de tot danstheater verbouwde Storkfabriek aan het IJ in Amsterdam Noord, blijft er van hun programmeringsbudget weinig over. Toch is stil staan voor Dansmakers Amsterdam geen optie.

 

Ook dansers en choreografen herkennen zich hierin. Riccardo Guratti merkt terecht op dat zij dan wel liever geen studio onbenut en geen danspodium onbespeeld laten, maar dat de makers er zelf geen droog brood van kunnen kopen. Hun kennis en kunde is het resultaat van een jarenlange investering in studies en oefening. 'Iedereen vindt wel dat wat we doen goud waard is, maar niemand beseft dat het ook echt geld kost'. ‘You Better Move’ #1, is dan ook een acte van verzet. Het roept publiek, pers en politiekers op om te participeren en mee te denken over een mogelijke toekomst.

 

 

Riccardo Guratti

Riccardo Guratti (IT, 1985) studeerde improvisatie, hedendaagse dans en fysiek theater in Italië en gradueerde onder meer in 2015 aan de SNDO in Amsterdam. Hij werkt met verschillende kunstenaars in Italië en Europa, waaronder met Benoit Lachambre en Matej Keizar. Kenmerkend voor zijn werk is de sterke emotionele, fysieke en visuele impact. In juli was hij organisator en regisseur van C.A.L.A.( Contemporary actions loose aesthetics) festival voor performance kunst in Cori (IT). Riccardo was in 2016 deelnemer aan de Makers Intensive (foto) bij Dansmakers Amsterdam.

 

 

 

You Better Move #1

Zaterdag 24 juni, 19:00 Dansmakers Podium

Meer info >>>

Tickets online: € 10,- / € 8,50

 

 

Programma

In deze editie presenteren we vijf performances en een onderzoeksproject van een selectie aanstormende dans kunstenaars. Zij worden allen uitgedaagd door de 21ste eeuw. We ervaren een enorme druk om kennis te vergaren en onze tijd goed te beheren. En hoe om te gaan met liefde en obsessie in een samenleving waar vele culturen willen samenleven? Kunnen we ons voegen naar het systeem? Lukt het ons om echt mens te blijven?

 

Cronos is een collectief van vijf danskunstenaars. In MoreLess wordt gekeken hoe herhaling en spanning een theatrale impact genereert. Met Vera Goetzee (NL, 1993), Sarah Soethoudt (NL, 1994), Charlotte Mathiessen (CH, 1993).

 

Fazle Shairmahomed (1986, NL) is Surinaams-Hindoestaanse danser en choreograaf geboren in Nederland. Samen met performancekunstenaar Tashi Iwaoka (1979, JP) en componist & geluidstherapeut Stefano Sgarbi (1991, IT) brengt hij ErosThanatos, geïnspireerd door het seks en moord schandaal van Sada Abe in Japan.

 

Jija Sohn (1982, JP, KR) en Aleksandra Lemm zijn Amsterdamse performers en choreografen, afgestudeerd aan de SNDO in 2015. Zij brengen met Lessness een eerste fase van een onderzoeksproject waarbij het lichaam wordt bevrijd van de dictatuur van de geest.

 

Stina Fors (1989, SE) is choreograaf en performer en tweedejaars student aan de SNDO. Met Pissing in the River brengt zij een choreografische monoloog, een manifest, een bekentenis.

 

Elisa Zuppini (1990, IT) is choreografe en performer en derdejaars student aan de SNDO. In Room Xelle dwaalt de blik van de performer tussen aanwezig- en afwezigheid. Met haar micro bewegingen verandert de perceptie van de toeschouwer ingrijpend.

 

 

 

 

 

 

               

                 

 

overzicht nieuws