Over de gewoonte om grof geweld groots voor te stellen of juist weg te stoppen

In Unter den Teppich delen performers en toeschouwers de vloer. Gedreven door de vrouwenstemmen in Shakespeare’s Macbeth bouwen danseres Bryndis Ragna Brynjolfsdottir en actrice Lilja Björk Hermannsdóttir aan geladen beelden en rituele opstellingen. Soms duikt ook de moegestreden, getraumatiseerde krijgsheer Macbeth op. Terwijl Lady Macbeth zich stuk vecht, gaan Bryndis en Lilja op zoek naar wat het betekent om pijn te doen en pijn te verwerken.

 

 

Unter den Teppich maakt van het theater een plek waar mensen op hun eigen, vaak indirecte manier de confrontatie aan kunnen gaan met de ongrijpbaarheid van grof geweld. Het wegkijken, wegstoppen, ontkennen of toedekken met grootse gebaren of onhandig gedoe heeft een belangrijke functie, maar ook een effect. Wat betekent het om toeschouwer te zijn in tijden waar we meestal via media getuige zijn van steeds nieuwe aanslagen, voortdurende oorlogen en vluchtelingenstromen?

 

Unter den Teppich stelt niet de schuldvraag centraal, maar probeert verwerking en rouw meer ruimte te geven. Afstand en reflectie gaan samen met engagement en intense ervaringen. Kan lijden een plaats krijgen of behoort het perse tot het leven van de anderen? Wat betekent het om dader te zijn, om slachtoffer te zijn of om toe te kijken? De combinatie van lichamelijkheid en tekst, dans en acteren levert een ongebruikelijke intensiteit op in Unter den Teppich. Brynjolfsdottir en Hermannsdóttir zijn niet alleen theatercollega’s, maar ook hele oude vriendinnen. Het onderling vertrouwen maakt een bepaalde onverschrokken inzet mogelijk, die regisseur en choreograaf Roberto de Jonge in staat vragen te stellen over onschuld en schuld, verblinding en verwerking.

 

 

 

 

Biografie

Bryndis Ragna Brynjolfsdottir is een van de gezichtbepalende dansers van Scapino Rotterdam. Met dit project wil zij naast haar danscarrière bij een gevestigd gezelschap haar ontwikkeling als performer verdiepen.

 

Lilja Björk Hermannsdóttir deed vele vrije producties, film en televisie. Door met een danseres het podium te delen, wordt zij ook fysiek uitgedaagd.

 

Roberto de Jonge was in de jaren 80 en 90 met Maria Voortman verantwoordelijk voor een flink aantal toonaangevende dansvoorstellingen. Na een tweede carriere als coach en opsteller, keert hij nu terug naar het theater. Als regisseur en choreograaf verwierf hij samen met Maria Voortman in de jaren ‘90

internationale faam met voorstellingen als Feverish Processions, Quest for Rest (Winnaar op concours de Bagnolet, Parijs) en Reparations. Voor Scapino Ballet Rotterdam maakten De Jonge en Voortman o.a. Dangerous Choir en Laat me met mij meegaan, een solo die danseres Bryndis Brynjolfsdottir danste in TWOOLS 12.

 

 

 

Speeldata try-out

Za 27 januari, 20:30 

Zo 28 januari, 20:30 

Capaciteit: 60 personen

 

 

Credits

Titel: Unter den Teppich

Regie/choreografie: Roberto de Jonge

Dans en spel: Bryndis Ragna Brynjolfsdottir en Lilja Björk Hermannsdóttir

Dramaturgie: Fransien van der Putt

Geluid/ soundscapes: Sharon Renee Stewart

Lichtontwerp: Hendrik Walther

Fotografie: Hielke Grootendorst en Wil van Iersel

 

 

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door Scapino Ballet Rotterdam, met steun van Gemeente Rotterdam en Stichting voor Volkskracht .

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tickets

Online* € 13,00 / € 10,50 CJP, Student, Huisvuilpas, Stadspas, Dansmakers pas

* ! Koop je ticket op voorhand online, aan de deur zijn de kaarten € 2,- duurder.

 

 

AGENDA & TICKETS >>>

overzicht nieuws