Jonge makers met lef tijdens Moving Futures Nijmegen

Van 15 t/m 17 maart reist hedendaags dansfestival Moving Futures af naar Nijmegen met uitdagende voorstellingen rondom relaties, identiteit, gender en (zelf)reflectie. Het festival toont aanstormend choreografietalent: jonge makers met lef, die het experiment niet schuwen.

 

 

 

Alle voorstellingen op een rijtje:

Woensdag

In Die Verwandlung, de metamorfose, onderzoekt Sophie Mayeux het tumult en de onrust van een lichaam in transformatie. Deze poëtische en tijdloze voorstelling laat de transformatie zien van een abstracte entiteit naar een karakter met vele gezichten. Die Verwandlung wordt uitgevoerd door Simon Caillaud en Sophie Mayeux.

In O O O O O O O van choreograaf Giulio D’Anna delen acht jonge performers uit verschillende Europese landen hun meest intieme momenten met het publiek. Geïnspireerd op “the museum of broken relationships”, leiden ze ons rond in hun herinneringen over verbroken relaties en beschadigde intimiteit.O O O O O O O is een post-moderne dans musical die de toeschouwer achterlaat met vleugels en een hoofd vol gedachten.

 

Donderdag

Macho Macho is een visueel aantrekkelijk theaterduet waarin mannelijke schoonheid op de proef wordt gesteld. Twee mannen pogen om er goed uit te zien, sexy te zijn en sterk te blijven, maar de fysieke uitputtingsslag die hierdoor ontstaat, brengt ze dichter bij elkaar en hun emoties. Om getuige te zijn, nodigen de macho’s je uit in hun arena waar ze het stereotype over, met en voor de man bevechten. Macho Macho werd door een vakkundige jury bekroond met de Dioraphte Best of Amsterdam Fringe 2016 Award.

Hestia en Sheela na gig, twee oer-oude voorstellingen van vrouwelijkheid, vormden de inspiratie voor ZOOM – Hestia and Sheela na gig van danser en choreografe Lana Čoporda. In de solo bestudeert ze de representatie van vrouwen in het dagelijks leven en de hedendaagse media. Balancerend tussen acceptatie en verzet onderzoekt Čoporda de kloof tussen de wereld van advertenties en videoclips en de meer intieme ervaring van sensualiteit en seksualiteit.

 

Vrijdag

In Circles zitten choreograaf en performer Cecilia Moisio en zangeres Ineke Vandoorn letterlijk gevangen in een grote cirkelvormige ruimte. Het biedt een veilige plek voor spel, onschuld en onderzoek, maar leidt door zijn begrenzing ook tot kwetsbaarheden. Hoe gaan we om met kritiek? Zijn we een autonoom individu of alleen een weerspiegeling van de meningen van anderen? In Circles zit het publiek op de huid van de spelers en wordt meegenomen in hun zoektocht in het kijken en bekeken worden. Circles combineert dans, zang en tekst tot een uiting over kunstenaarschap in de moderne tijd.

(SHIFT) is een audio-visueel soloperformance project over een mogelijke lichtheid van bestaan, een uitnodiging tot het ervaren van een kortstondige gewichtloosheid, een voorstel tot ontsnapping, een meditatie, een reis met gids om de overbelaste geest te ontdoen van beelden, een moment en een plaats waar de wereld stil en stilaan kan vertragen, een oogwenk waarin betekenis los staat van welke invloed van buiten dan ook, een verhaal dat van alles bij elkaar optelt, van elkaar aftrekt en door elkaar heen mixt in het besef dat alle betekenisgeving belangrijk, voorbijgaand en individueel is. (SHIFT) is een samenwerking van choreograaf/performer Inari Salmivaara, fotograaf Maxime Bersweiler en componist Viljam Nybacka.

In de performance Have I Been Here Before van Marie Goeminne, is de nacht een voorbode van de dag en volgen uit- en inademing elkaar op. Samen met haar dansers waagt Marie een dans rondom de dood. De dansers Maaike van de Westeringh, Anne-May de Lijser en Zoé Leduc zien dat de dood geen verblijf onder de grond is; het is een even intiem als krachtig verhaal dat verteld mag worden. Waar men niet over kan spreken, krijgt in deze organische montage van beweging, projectie (Eva Gjaltema) en geluid (Alberto Novello) alsnog een stem. De voorstelling wordt afgesloten met een nagesprek, geleid door Daphne Rieken.

 

Randprogramma

Van 17:15 tot 18:15 uur verzorgt Cinedans in zaal 6 een verrassend filmprogramma gebaseerd op het thema van de avond. Na de dansvoorstellingen vindt van op woensdag een nagesprek plaats met wetenschapper Liedeke Plate (Genderstudies Radboud Universiteit) en de dansmakers. Op donderdag een nagesprek met liefdesexpert Johan Karremans (Radboud Universiteit) en de dansmakers. Centraal staat de vraag: waarom slaagt de een wel in (liefdes)relaties en de ander niet? En elke avond voeren De Arnhemse Meisjes een Action Dans op. Op vrijdagavond geeft Sanne Wichmann een interactieve inleiding op de drie gedurfde voorstellingen van vanavond en is er om 20:00 uur beneden bij de bar een introductie op Edit this Post: een interactief nagesprek, waarbij het publiek via een tool een reflectie schrijft. Het publiek test de tool en krijgt uitleg over het concept. Na de dansvoorstellingen vindt van 21:45 tot 22:15 uur Edit this Post plaats. Ieder werkt in hetzelfde bestand aan één reflectie, die tegelijkertijd op een beamer getoond wordt.

 

Praktisch

Voor meer informatie over de programmering en de voorstellingen ga naar www.movingfutures.nl

Moving Futures nijmegen, van woensdag 15 t/m vrijdag 17 maart in theater LUX Nijmegen, www.lux-nijmegen.nl

 

 

Het festival toont aanstormend choreografietalent uit de stal van de vijf Nederlandse danshuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost.

overzicht nieuws