tml20181109_97373.jpg


Andreas Hannes ontvangt Moving Forward traject 18/19

Het nieuwe huppelen

 

 

Andreas Hannes, afgestudeerd in 2018 aan de School voor nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam, ontvangt het Moving Forward traject 18/19. Hij is daarmee de vierde choreograaf die na Jija Sohn (2016), Evangelos Biskas V (2017) en Sigrid Stigsdatter (2018) een seizoen lang onder professionele begeleiding in een coalitie van vijf partnerdansproductiehuizen een nieuwe choreografie kan ontwikkelen.

 

Het Moving Forward traject biedt één net afgestudeerde, talentvolle choreograaf de unieke kans zich gedurende een jaar te ontwikkelen. Het traject vormt een overbrugging van opleiding naar het professionele werkveld, waarbij de maker direct toegang heeft tot een bestaand netwerk en onder begeleiding een eigen, nieuwe voorstelling maakt.

Moving Forward is een residentie-traject geïnitieerd en georganiseerd door Dansmakers Amsterdam, ondersteund door Dansgroep Amsterdam en in samenwerking met de Moving Futures partners Dansateliers, DansBrabant, Generale Oost, Random Collision en Dansmakers Amsterdam.

 

Met de jonge maker Andreas Hannes (1987, GR), doet ook het huppelen zijn intrede in het Nederlandse en internationale danslandschap. Andreas studeerde in 2018 af aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam met de voorstelling The City. Hiermee ontving hij een nominatie voor het Moving Forward traject. Na een intensieve residentieperiode bij Dansmakers Amsterdam hernam hij zijn afstudeerwerk en presenteerde dit tijdens de Moving Forward Performance Night op 9 november bij Dansmakers Amsterdam aan jury en publiek.

 

In het huppelen vindt de nieuwe maker Andreas Hannes een goede metafoor voor zijn denken en schrijven. De jury (Lisa Wiegel (Brakke Grond), Heleen Volman (DansBrabant/Moving Futures), Aukje Verhoog (Fringe Festival), Krisztina de Chatel (choreograaf), Suzy Blok (Dansmakers Amsterdam/Moving Futures)) schrijft: ''Er is veel ruimte voor het individu en personages van beide performers. Het lichtontwerp is doordacht geïntegreerd en heeft een autonome rol als medespeler en gaat in interactie met de twee dansers en de ruimte. Infinity is een inspiratiebron voor Andreas en deze eindeloosheid blijft speels. De speelsheid groeit naarmate de voorstelling vordert. Ondanks de uitputting van het huppelen blijft de opgewektheid en het plezier zichtbaar.''

 

De jury ziet potentie in de manier waarop de Andreas Hannes zich kan gaan ontwikkelen, ook in het huidige werk liggen nog kansen voor verdere uitdieping van thema's. De ambitie van Andreas is helder: hij wil verder! Een ambitie die aansluit aan bij wat het Moving Forward traject te bieden heeft aan residenties, netwerk, ondersteuning én het maken van een nieuwe voorstelling.

 

Andreas Hannes (1987, GR)

studeerde percussie (klassieke muziek) aan de Universiteit van Macedonië in Thessaloniki, Griekenland. In 2018 behaalde hij zijn diploma voor choreografie aan de SNDO- School voor Nieuwe Dansontwikkeling. In zijn werk speelt hij met de relaties tussen afstanden en met de fysieke en metafysische ruimtes tussen lichamen, geschiedenis, tradities en disciplines. 

 

Moving Forward Selectieproces

Om in aanmerking te komen voor het Moving Forward traject, worden uit alle afstudeervoorstellingen in Nederland drie tot vier veelbelovende choreografen gescout. Zij krijgen in het najaar een Makers Intensive aangeboden bij Dansmakers Amsterdam.

Onder professionele begeleiding hernemen zij hun afstudeer-voorstelling of ontwikkelen nieuw werk en presenteren dit aan jury en publiek. De jury beoordeelt de geselecteerden niet alleen op de voorstellingen die zij presenteren, maar neemt ook de manier van werken, hoe de makers zichzelf en hun ideeën presenteren mee.

 

Meer info >>>

 

overzicht nieuws