TAO Dance Theater

TAO Dance Theater

China's meest aanstormende moderne dansgezelschap is het TAO Dance Theater. Genoemd naar zijn oprichter en 'enfant terrible' van de Chinese danswereld: Tao Ye.

TAO Dance Theater
“Tao Ye is emerging rapidly as a force to be reckoned with, as well as the most exciting name in modern dance. . . . Tao is taking Chinese dance where it really needs to go.” – Time Out Beijing
“His creative work . . . left audiences blown away. Some have called him ‘the next Mikhail Baryshnikov’.” – The Beijinger

Sinds de oprichting in 2008 heeft TAO Dance Theater de Chinese danswereld in een stroomversnelling gebracht. Het gezelschap heeft op elk moderne dans festival in heel China gestaan en werkt samen met vooraanstaande Chinese kunstenaars in verschillende genres. TAO heeft gespeeld in voorstellingen, als ook choreografieen gemaakt en onderwijs en residencies gegeven op festivals wereldwijd, waaronder Europalia (BE), Culturescapes (CH), MADE Festival (SE), Singapore Arts Festival, Fall voor de Dance (USA), en de Amerikaanse Dance Festival (VS).

Oprichter Tao Ye danste met Jin Xing Dans Theater in Shanghai en daarna voor de Beijing Modern Dance Company, totdat hij besloot dat hij genoeg had en niet meer onder de indruk was van het werk dat wordt gemaakt door de gevestigde Chinese choreografen. Hij besloot dat hij het beter te kon - op zijn minst anders - dus begon hij zijn eigen gezelschap TAO Dance Theater in 2008. Dancer Wang Hao, een specialist in het Mongools volksdans en afgestudeerd aan de Central University of Nationalities Dance Academy, sloot zich bij hem aan. Een derde danser, Duan Ni, danste met twee van 's werelds toonaangevende moderne danslegendes - Shen Wei (VS) en Akram Khan (Verenigd Koninkrijk) - alvorens terug te keren naar China om te werken met Tao Ye.

Niet langer afgeleid door de "China hype" of de verleiding van het leven in het buitenland, richtten de kunstenaars zich met alle tijd en energie op hun vak. Elk beschikt over het hoogste niveau van technische virtuositeit. In tegenstelling tot andere choreografen in China vermijdt Tao Ye representatieve modes en is bezig met het verkennen van vorm als inhoud, onderzoek naar muzikale en fysieke interactie en experimenten met minimalisme en gelaagde patronen van beweging en ruimtelijke motoriek.
TAO Dance Theater heeft zich altijd ingezet voor het belang van dansonderwijs. Het gezelschap is uitgenodigd om les te geven aan de China Central University of Nationalities, Beijing Languages University, Shaanxi Normal University, Yan’an University, Henny Jurriëns Stichting in Amsterdam, Dance in Olten Festival in Zwitserland en andere scholen, universiteiten en festivals. Ze bieden ook regelmatig open lessen en workshops aan bij onder andere het Chaoyang District Culture Center en Beijing Contemporary MOMA Art Center.

Web (alleen in Mandarin): http://blog.sina.com.cn/taoye1026
YouTube: www.youtube.com/user/TDT1026
Facebook: www.facebook.com/TAO.Dance.Theater

Tao Ye
Artistiek directeur
Tao Ye is afgestudeerd aan de Chongqing Dance School in Chongqing, China. Na een aantal jaar te hebben gedanst voor de Shanghai Army Song & Dance Ensemble voegde hij zich in 2003 bij Jin Xing Dance Theatre, waar hij bleef tot 2006. In 2004 was hij medeoprichter van het in Shanghai gevestigde fysieke performance gezelschap Zuhe Niao en speelde in van hun eerste productie Tongue's Memory of Home. In 2005 werd Tao Ye's choreografie One Person (een duet) uitgevoerd tijdens het Shanghai Art Festival. In 2006 werd Tao Ye lid van de Beijing Modern Dance Company (BMDC), waarmee hij zowel internationaal als in China op tour is geweest. Als lid van BMDC choreografeerde hij In•In in 2006 en Fantasy in 2007. In maart 2008 richtte hij TAO Dance Theatre op.

Duan Ni
Resident Artist
Duan Ni studeerde af aan de Shaanxi Art College in Xi'an, China. In 2000 voegde zij zich bij de MBeijing Dance Academy’s Modern Dance programma (Guangdong branch) onder leiding van dansopleiding pionier en grondlegger van de eerste moderne dansgezelschap in China, mevrouw Yang Meiqi. In 2003 ontving Duan Ni een beurs om de American Dance Festival in North Carolina bij te wonen. Na het behalen van haar bachelordiploma in de moderne dans in 2004, ging Duan Ni bij het Jin Xing Dance Theater in Shanghai, waarvoor ze op festivals in heel Europa heeft gespeeld. In 2005 werd ze lid van de Akram Khan Dance Company in Londen, waar ze verder ging met internationaal touren. In 2006 trad zij in dienst van Shen Wei Dance Arts in New York, hier trad ze op op locaties als Lincoln Center en het Kennedy Center for the Performing Arts, daarnaast bleef zij ook deelnemen aan internationale tours. In augustus 2008 keerd Duan Ni terug in China om zich bij TAO Dance Theater aan te sluiten.

Xiao He
Componist / muzikant voor "2"
Xiao He trok voor het eerst serieuze aandacht in de late jaren '90 met zijn experimentele band, Glorious Pharmacy, een Dada-achtige performance art-rock gezelschap die folk, jazz, experiment, geïmproviseerde voorstellingen en actie kunst mengde om een vreemd surrealistisch geluid te creëren. Modern Sky, het grootste onafhankelijke Chiness platenlabel bracht Xiao He's eerste onafhankelijke CD uit, die werd ontvangen als een van de meest belangrijke opnames in de hedendaagse Chinese muziek. Xiao He speelt momenteel voornamelijk experimentele / improv solo-optredens in heel China, Europa en de VS, en is de uitvinder van een eigenzinnige maar bewegende stijl van muziek, beschreven als "mystieke en surrealistisch, abrupt afbuigend van het klaaglijke gehuil van Mongoolse of West Chinese muziek naar het stekelige en de soms kinderlijke humor van de avant-garde." Hij wordt vertegenwoordigd door het label Maybe Mars.

Wang Peng
Lichtontwerp voor "2"
Wang Peng studeerde af aan de Shanghai Theatre Academy Stage Design Department met een major in lichtontwerp. Zijn credits zijn onder andere: German Night of Electronic Music en moderne dans voor de Duitse ambassade in China, de Shanghai World Expo, Zweedse National Pavilion Day, Fashion Show uitvoering; Grammy-award pianist Zhang Anlin's solo concert, alsmede lichtontwerpen voor tal van gezleschappen, als Peking Opera-, theater-, dans- en muziektheatervoorstellingen.

Ping Pong Productions
Internationale ontwikkeling / managment
Ping Pong Productions is een kunst-beheer organisatie met als missie het samen brengen van China en de wereld door middel van de podiumkunsten, dit doet zij met kantoren in Peking en de VS. P.P.P. ontwikkelt culturele uitwisselingsprojecten en faciliteert creatieve samenwerkingsverbanden tussen Chinese en internationale artiesten, wetenschappers, critici, studenten en publiek. P.P.P. biedt diensten in consultancy voor de internationale en Chinese podiumkunsten (gezelschappen / individuen), en het produceren voor voorstellingen, festivals, conferenties en creatieve projecten.
Ping Pong Productions is de producer en internationale management vertegenwoordiger van TAO Dance Theater: http://www.pingpongarts.org

overzicht choreografen