Stina Fors

Stina Fors

Bij Dansmakers sinds 2019 - Moving Forward Traject 2019/20

 

Stina Fors (1989, SE) is choreograaf, danser en performance-artiest, drummer en zangeres, gevestigd in Amsterdam. Ze studeerde in 2019 af aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling.

 

Soms doodt ze met een krachtige stem, soms verleidt ze tot uitputting. Haar gehuil is geen blote mond; het is versmolten met spuug en vocht, een zekere nattigheid - stoten in het gezicht, het likken van je hart, smeermiddel voor de ziel.

 

Stina vond haar liefde voor geluid, en de stem, en ontwikkelde van daaruit consequent een repertoire van solo-optredens.

 

Stina gaat volledig op in een onderzoeksproces. Ze experimenteert met de mogelijkheden en beperkingen van het lichaam en wat een 'klinkend lichaam' zou kunnen zijn. Haar optredens zijn zowel onconventioneel, tot nadenken stemmend als zeer onderhoudend. Experimenteren en falen wordt bewust ingezet als een creatieve strategie. Stina probeert steeds weer manieren te vinden om haar artistieke proces en de publieke bemiddeling ervan te destabiliseren. Ze wil zich niet te zeker voelen bij het navigeren door de voorstelling, het creëren binnen een herkenbare canon, of vooral het zich overgeven aan een gemeenschappelijke logica van theatrale representatie.

 

 

Stina werd bekroond met het Moving Forward traject, een eenjarige ondersteuning voor de ontwikkeling van een nieuw werk met residenties bij Dansmakers Amsterdam, DansBrabant in Tilburg, Dansateliers Rotterdam en een première in oktober 2020. In 2019 werd ze geselecteerd voor het DanceWeb scholarship - een platform voor kunstenaars tijdens het Impulstanz festival in Wenen.

 

Ze presenteerde haar werk internationaal bij onder meer The Watermill Center (VS), Spider Festival (SLO). Enter Through The Void, Exit Through The Gift Shop - CAMPO (BE), EAREYE festival-Inkonst (SE), Dansehallerne (DK), Night Shift - De Studio (BE), Dansmakers Amsterdam (NL), Centrale de Fies (IT), Borås kunstmuseum (SE), UFER Studios (DE), Frascati (NL), Het Veem Theater (NL).

 

Ook treedt ze regelmatig op in de ondergrondse scène, waaronder in Amsterdam: Subbacultcha, Occii, Vondelbunker, ISO, Sexyland, Butchers Tears, Old School, Supper Club, De School, Bologna c.c, Rietveld academie en Sandberg instituut.

overzicht choreografen