Sacha Steenks

Sacha Steenks

Sacha Steenks (1971, Nederland) volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze danste elf jaar bij het Scapino Ballet Rotterdam, waar ze te zien was in werk van choreografen als Ed Wubbe, Krisztina de Châtel en Itzik Galili. Na haar carrière als danser bij het Scapino Ballet heeft ze een periode veel gereisd en raakte ze geïnteresseerd in improvisatie technieken. Ze volgde workshops bij: Katie Duck, Julyen Hamilton, Kurt Koegel, Michael Schumacher en Kirstie Simson.

Als freelancer danste ze in voorstellingen van Sjoerd Vreugdenhil en André Gingras. Haar eerste choreografie maakte ze bij het Scapino Ballet, Closed Timelike Curves. Dit stuk werd opgenomen in het repertoire en toerde door Nederland. Het gezelschap nodigde haar twee keer uit werk te maken voor TWOOLS, een jaarlijks terugkerende avond vol korte dansstukken van diverse choreografen.

Bij Dansateliers Rotterdam maakte Steenks 3 choreografieën: Tongue-Tied, No title written in black en A democratic head. Ook deed zij mee aan het internationale project The migrant body. In 2007 maakte zij Panic Picnic voor Dansgroep Krisztina de Châtel, voor de voorstelling 4 GO, die door Nederland toerde. Sinds 2008 maakt Sacha deel uit van het ACE-traject van DWA.

Choreografieën en onderzoeken
2008- oktober residentie bij Le Groupe in Ottawa, Canada
2008 – juni Blikken- Oorlog/ Tinned eyed Wars 2 (onderzoekspresentatie) voor Danswerkplaats Amsterdam
2008 – maart Een verdwenen verdwijnpunt (werktitel) fase 1, samenwerkingsproject met beeldend kunstenaar Kim Rikken bij Danswerkplaats Amsterdam en met ondersteuning van FLACC Werkplaats voor Beeldend Kunstenaars.
2008 – januari Blikken-Oorlog / Tinned-Eyed-Wars 1 (werktitels, onderzoekspresentatie) voor Danswerkplaats Amsterdam
2007 – Panic Picnic, voor 4 GO van Dansgroep Krisztina de Châtel.?
2007 - A democratic head- A multitude of voices?, voor Dansateliers te Rotterdam
2006 – The Migrant Body, op uitnodiging van Dansateliers Rotterdam, in Boekarest, Roemenië en in Bassano, Italië
2006 – No title written in black bij Dansateliers Rotterdam voor One Night’s Dance
2005 – Tongue-tied (onderzoekspresentatie) bij Dansateliers Rotterdam.
2005- Closed Timelike Curves als video-installatie in Galerie TENT in Rotterdam
2005 – What ifs (or maybes), voor TWOOLS van Scapino Ballet Rotterdam
2004 – My head was my house (and I did not touch the door), voor TWOOLS van Scapino Ballet Rotterdam en een installatie van tekeningen in ijs voor de foyer van de Rotterdamse Schouwburg
1999 – Closed Timelike Curves, voor Scapino Ballet Rotterdam.

overzicht choreografen