Matteo Graziano

Matteo Graziano

Na het maken van het duet meta:morphosis (2011) is Matteo Graziano wederom geselecteerd voor het onderzoeksproject TIERKREIS bij Dansmakers Amsterdam in 2012.
 
Matteo Graziano (Turijn, 1984) is een choreograaf en artistiek assistent met academische achtergrond, met een sterke interesse in de energetische staat van het uitvoerende lichaam. Graziano is gebaseerd tussen Nederland en Berlijn.
Hij heeft ervaring met internationaal toonaangevende productiehuizen in Amsterdam en Italië (ICKamsterdam, Dansmakers Amsterdam, De Nederlandse Opera, P. Grassi).
 
In zijn choreografisch werk is Graziano geïnspireerd door brede, abstracte concepten en thema’s waaruit hij artistieke onderzoeksvragen formuleert, sluimerende lagen van creativiteit in zichzelf en zijn performers herontdekkend. Hij combineert academische onderzoeksvragen met instinctieve en poëtische verbeelding. Zijn voorstelling zijn "solide, fysiek en  filosofisch tegelijkertijd" en ze "geven het publiek iets om over na te denken, te bediscussiëren en te voelen".
 
Gefascineerd door beweging in zijn verschillende manifestaties, combineert Graziano zijn enthousiasme voor dans met een sterke toewijding voor filmmaken en audiovisuele producties. Hij is curator van de internationale tour en moderator voor CINEDANS festival. In 2011 heeft hij CLOUD mede opgericht, een zelf-georganiseerd centrum voor podiumkunsten in Den Haag. Hij bezit een BA in antropologie van de Universiteit van Turijn.
 
“As a choreographer, my fascination with the dancing body draws from the possibility of a profound self-investigation of this instrument. I am interested in the spaces in-between, in the ways to get there and in the things that happen there. Once found, I am willing to shake those physical memories and energetic strings. I believe in choreography as an archaeologist of the body that persistently digs and brings to light.” Matteo Graziano.
 

overzicht choreografen