Marie Goeminne

Marie Goeminne

Bij Dansmakers Amsterdam sinds 2010

 

Marie Goeminne (1977, BE) is choreograaf en performer en maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, filosofie en beeldende kunst. In haar werk laat Marie zich bewegen door onze meest intieme en kwetsbare opgaven en kwaliteiten. Met een uitgesproken sculpturale vormentaal kaart zij thema’s aan waarover men niet makkelijk praat. In 2005 realiseerde ze lostbox, als onderdeel van een trilogie rond angst, overgave en verlangen. In deze samenwerking met haar zus en schrijfster Siska Goeminne, wordt de band tussen woord en het woordeloze, haast letterlijk belichaamt. De bewegingstaal van Marie is minimaal. Met verstilde, geconcentreerde bewegingen, met klank en projectie, laat zij als in een beeldenreeks, het lichaam spreken. 

 

Marie studeerde aan het eddc in Arnhem, (European Dance Development Centre, Artez) en heeft een achtergrond als zanger en performer. Voor de productie Maulwerke van Dieter Schnebel maakte ze rond 2005 als zangeres een internationale tournee. Tussen 2000 en 2012 werkte zij met verschillende choreografen waaronder Rui Horta, Ingo Reulecke en David Hernandez en Michael Schmidt. Marie is gecertificeerd in de Biodynamische Massage Therapie. Haar kennis hierover is van grote invloed op haar denken en werk. 

Marie werkt onder de vlag van Artist Collective Kudde.

 

 

Producties

 

Have I Been Here Before, 2016 (vergankelijkheid)

Wie je ook bent, 2014 (onvoorwaardelijke liefde)

(Trilogie)

Puls*, 2012 (verlangen en overgave)

Body and Words: Reliance, 2010 (overgave en vertrouwen)

Lostbox, 2005 (woord vs lichaam)

 

 

 

Citaten

 “Ook hier dezelfde verstilling aan het begin die zich langzaam ontvouwt tot hevige en explosieve bewegingen. De danstaal van Goeminne is moeiteloos te herleiden tot grote thema’s als geboorte, verbondenheid, afscheid, scheiding, afhankelijkheid”  Kester Freriks voor de Theaterkant.

 

Als onderdeel van het nieuwe Moving Futures Festival, dat aandacht vraagt voor jonge danstalenten die een podium verdienen is het een mooi en verfijnd, matglanzend juweel” (Kester Freriks voor Theaterkrant over Wie je ook bent).

 

En weer heb ik mooie dingen gezien op Theaterfestival de Parade. Favoriet: Lostbox van Dansmakers Amsterdam. Duurt tien minuten en rammelt je verbeelding door elkaar (Joyce Roodnat – NRC, op facebook)

 

 

Recensies

 

2016, Dans Magazine, Have I Been Here Before >>>

2016, Cultureel Persbureau, Have I Been Here Before >>>

2014, Parool, Body and words >>>

2012, Cleeft, Puls >>>

2012, Cultureel Persbureau, Puls op Punch >>>

overzicht choreografen