Jochen Stechmann

Jochen Stechmann

Jochen Stechmann is geselecteerd voor het research project The Critical Piece in 2010. In 2011 heeft hij van dit onderzoeksproject een volledige productie gemaakt die op 9 december 2011 in première ging tijdens het PUNCH! Festival in de Melkweg, Amsterdam. Daarnaast heeft Jochen bij Dansmakers SIGNS gemaakt, een locatieproject, voorstelling en guerilla over communicatie. In 2014 heeft hij met Matias Daporta aan het onderzoek Workingmaking Out gewerkt. Op dit moment is hij bezig met SELF, een choreografie in de vorm van een live-game met behulp van interactieve technologie.
 
Jochen Stechmann studeerde wis- en natuurkunde in Hamburg en hedendaagse dans in Tilburg. In 2010 studeerde hij af aan DasArts, de masteropleiding voor theater in Amsterdam met de semi-documentaire performance Family Matters waarin hij en zijn moeder naar de omstreden geschiedenis van zijn Duitse voorouders onderzoeken.
 
In 2011 coproduceerde Dansmakers zijn laatste werk: The Critical Piece, een theatrale choreografie op basis van reeds bestaande dans kritieken/recensies.
 
Als danser / performer werkte hij samen met Nir de Volff / totalbrutal (IS / D), Sanja Mitrovic (RS / NL), g-netwerk, TRASH, Meine Seele Teatro (E), Vloeistof, Warner en Consorten, Pia Meuthen, Theatergroep Aurora, tukkersconnexion, Montajstroj (HR), Compagnie Blue Elephant (D / ROK), Das Letzte Kleinod en Theater Anu.
 
Zijn artistieke werken bestrijken een breed spectrum van disciplines: choreografie, film, theater, compositie, schrijven en installatie. De werken hebben bijna altijd documentaire strategieën en elementen van de natuurwetenschap.
Zijn choreografieën dagen vaak de perceptie van wat kan worden opgevat als hedendaagse 'dans' uit, ze vervangen gedeeltelijk choreografie voor discours over choreografie. Zijn werken weigeren een esthetische benadering van dans en streven naar een sobere en authentieke beweging en theater kwaliteit, zo radicaal persoonlijk mogelijk.
 
Samen met Nadia Tsulukidze functioneert hij als artistiek leider van het danstheatergezelschap Traum-A. Behalve in Nederland, werd zijn werk getoond op podia in België, Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland.
 
Hij droeg substantieel persoonlijk materiaal bij als een kunstenaar aan de two-hander Will you ever be happy again? door Sonja Mitrovic, die uitgebreid heeft getoerd door Nederland en Europa en de BNG prijs Nieuwe Theater Maker 2010 won.

overzicht choreografen