Fernando Belfiore

Fernando Belfiore

BIJ DANSMAKERS AMSTERDAM SINDS 2011

Fernando (1983, BR) is choreograaf, performer en gastdocent aan de AHK. Hij studeerde theater in zijn geboortestad Sao Paolo en choreografie in Amsterdam aan de School voor nieuwe dansontwikkeling (SNDO - AHK).

 

Fernando maakt intense en poetische voorstellingen met een performatief karakter. De performer, het lichaam, wordt ingezet als vertolker van de kracht en de kwetsbaarheid van de mens. In deze twee extremen ligt het potentieel. Intens en radicaal, in elke voorstelling voltrekt zich een delicate transformatie, vaak met zachtheid en kwetsbaarheid als keerzijde. Zijn voorstellingen zijn sterk visueel, met elementen uit het theater en verwijzingen naar de beeldende kunst. Hij experimenteert en onderzoekt nieuwe vormen van betrokkenheid van het publiek. Wat Fernando drijft is het buitengewone vinden binnen het aardse tot het haast magisch wordt.

 

In binnen en buitenland is er veel aandacht voor zijn werk. Hij ontving beurzen, een nominatie en meerdere residenties en won met The Miserable Thing in 2012 de Best Direction Award (ACT festival, Bilbao). In 2013 werd hij met .Whatdowefinallyshare. door Aerowaves geduid als Priority Company en met zijn solo voorstelling Al13FB<3 (2014) werd hij geselecteerd voor de internationale Aerowaves Top Twenty 2016. Sinds zijn debuut is hij met zijn werk te zien op vele festivals en theaters in Europa, Amerika en Azië. Fernando is bij Dansmakers Amsterdam sinds 2011 en wordt gesteund door het International Choreographic Art Centre (ICK), Amsterdam Fonds for the Arts en Work Space Brussels.

 

 

Producties bij Dansmakers Amsterdam

The Cave (2018)

D3US X M4CHIN4 (2016)

AL13FB (2014)

 

 

PRODUCTIES

Supernatural (2013)

.whatdowefinallyshare. (2012)

You Must (2011)

The Miserable Thing (2011)

Billions (2010

 

 

Citaten

 

"D3US/X|M4CHIN4 heeft een bijzonder soort lichtheid en humor, waar de grimassen van de onvrede naadloos doorheen komen kijken."(geschreven door Maarten Baanders, Cultureel Persbureau, over D3US/XM4CHIN4)

 

 

"Het is sterk hoe Belfiore in een kale ruimte met minimale decorstukken, fantasievolle en intrigerende scènes weet te creëren. De energie waarmee de dansers zich vol overgave in de bewegingen storten, is bewonderswaardig." (geschreven door Karen van de Wiel, Theaterkrant, over .whatdowefinallyshare.)

 

 

Recensies

 

2016, Cultureel Persbureau, D3US/XM4CHIN4 >>>

2012, Theaterkrant, .whatdowefinallyshare. >>>

overzicht choreografen