Ezequiel Sanucci

Ezequiel Sanucci

De Argentijnse danser, choreograaf en docent Ezequiel Sanucci (1971) volgde zijn balletopleiding aan het Instituto Superior de Arte del Teatro Colon in Buenos Aires. Daarnaast is hij via diverse studiebeurzen verbonden geweest aan de academie in Madrid (Victor Ullate), Cannes (Ecole Superior de danse Rosella Hightower) en Rotterdam (Rotterdamse dansacademie). Op zijn 14e begon Ezequiel Sanucci in zijn vaderland aan zijn professionele loopbaan wat resulteerde in verschillende solist rollen bij de gezelschappen Ballet del Teatro Colon in Buenos Aires, het Maximiliano Guerra Joven Ballet en bij het Julio Bocca Ballet Argentino. In Nederland danste hij onder meer in choreografieën van Internationaal Danstheater, Leine & Roebana, Meekers, Gabriella Maiorino en vele anderen.
 
Sinds 2006 heeft Ezequiel Sanucci verschillende choreografieën gemaakt bij Dansmakers Amsterdam. De eerste werken die hij maakte vielen binnen hedendaagse dans, maar sinds 2008 wijdt hij zich aan het onderzoeken van een fusie tussen tango en hedendaags dans waarbij hij zich laat beïnvloeden door andere stijlen. Deze stijl heeft hij benoemd tot Contemporary Tango. Hiervoor won hij in 2010 de 1e prijs op het Rabotheater Open Podium Twente, waar zijn stijl werd omschreven als "zeer origineel, vernieuwend en zuiver gedanst met de sensualiteit van de tango".
 
Werk dat Ezequiel Sanucci creëerde is Tango Verblijfsvergunning (2008), een duet over interculturele liefde waarbij tango en hedendaagse dans op theatrale wijze samengebracht wordt in een audiovisuele voorstelling. Sin Rumbo (2009), een hedendaags tango-duet in opdracht van het Noordwijk Danst Festival. Ook maakte hij in dezelfde periode samen met Lonneke van Leth een tango-choreografie voor Theatergroep de Appel en was hij bij Dansmakers in 2010 bezig met een onderzoeksproject genaamd Tango Lab waarin hij onderzoek deed over de fusie van tango met hedendaagse dans. In 2011 maakte hij de locatievoorstelling Tango Thuis en creëerde hij een hedendaagse tango choreografie voor het Internationaal Danstheater.
 
In 2012 heeft Ezequiel Sanucci een ontwikkelingsbeurs van het Fonds Podiumkunsten gekregen om professionele tango masterstudies in Buenos Aires te volgen.

overzicht choreografen