Anani Dodji Sanouvi

Anani Dodji Sanouvi

Anani Dodji Sanouvi, is geroemd om zijn vermogen om verschillende tradities te assimileren in zijn eigen dynamische dansstijl. Hij is geboren in Togo, opgevoed in Gabon en heeft gewoond in Senegal, hij brengt traditioneel erfgoed en moderniteit, lokale en universele, rituelen en esthetiek samen. In 1997 begon hij met professioneel dansen in Togo. Hij volgde workshops, bij o.a. de Ateliers du Monde in Montpellier, Frankrijk (2001), en de Professional-Afrikaanse Hedendaagse & Traditionele Dans Programma van L'Ecole des Sables van choreografe Germaine Acogny, in Senegal (2002 & 2005).

Anani heeft voor enkele jaren les en voorstellingen gegeven in Afrika en Europa, voordat hij zich in Brussel vestigde voor een mentoring jaar met Anne Teresa De Keersmaeker, in 2006, bij haar dansgezelschap Rosas en haar school "P.A.R.T.S.". In Senegal, in 2003 vormde hij de "Cie Savog" met de Duitse choreograaf Annette Vogel en in 2005 werd hij laureaat in de UNESCO-Aschberg beurs voor kunstenaars. Anani onderhandelt hartstochtelijk zijn positie van een Afrikaanse danser in een niet-Afrikaanse context, zonder weg te geven wat hij cruciaal belang vindt in zijn wortels, maar in staat om verschillende tradities te assimileren in zijn eigen taal.

Tijdens zijn periode in Brussel, Anani heeft Afrikaanse ritme en dans aan de eerste jaars studenten onderwezen  in “P.A.R.T.S”, gespeeld en getoerd met "Rosas", terwijl hij ook verder ging met de ontwikkeling van zijn onderzoek naar de relatie tussen de primaire impulsen en geluid. "Agada" zijn solo gemaakt tijdens dit jaar, alsmede het duet "Pieces of Wood" - gechoreografeerd door Anani en Anne Teresa De Keersmaecker en uitgevoerd door Anani en Moya Michael zijn in première gegaan op het Dance Theater Workshop, New York, USA. Tegenwoordig gevestigd in Amsterdam, is hij bezig met uitvoeren, les geven en het opzetten van zijn gezelschap en de voorbereidingen voor zijn nieuwe project: "Heavy Walking".

overzicht choreografen