About us

Foto: Diana Blok

 

 

Dansmakers Amsterdam
Dansproductiehuis met werkplaats en eigen podium

Dansmakers Amsterdam is een internationaal dans productiehuis gevestigd in Amsterdam Noord. Het huis richt zich op het ontwikkelen van nieuw choreografisch talent in de hedendaagse dans. Begeleiding, productie en presentatie gebeuren in huis: Dansmakers Amsterdam is zowel werkplaats, productiehuis als podium. Tijdens compacte of langere ontwikkeltrajecten krijgt de veelbelovende danskunstenaar artistiek, zakelijk en promotionele begeleiding. Per jaar worden er minstens vier (co-)producties ontwikkeld. Het productiehuis is mede initiatiefnemer en producent van het Moving Futures Festival.

 

Nieuwe generatie hedendaagse choreografen

Dansmakers Amsterdam richt zich op de nieuwe generatie hedendaagse choreografen, die de grenzen van de discipline verkennen en verleggen. Sinds 2013 is Suzy Blok directeur. Zij brengt makers samen die betrokken zijn bij maatschappelijke ontwikkelingen en een open blik hebben naar publiek en maatschappij. Met een langdurend ontwikkeltraject voor een drietal Artists in residence, en een 10-tal korte residenties van gast-artiesten, krijgen internationale makers uit Amsterdam de kans zich te ontwikkelen tot kritische, autonome danskunstenaars met een geheel eigen signatuur en met een onafhankelijke positie in de danswereld.

 

Choreografen van Dansmakers Amsterdam vallen geregeld in de prijzen. (Prijs van de Nederlandse dansdagen, Cecilia Moisio, 2014, Young ArtFund Award: Marie Goeminne (2014), Fernando Belfiore (2015), Anne Suurendonk (2016). Verschillende producties van Dansmakers Amsterdam kwamen in de Aerowaves 20 selectie terecht. Belangrijke eigentijdse makers, zoals Ann van den Broek, Keren Levi en Anouk van Dijk zijn hun choreografische carrière bij Dansmakers Amsterdam - voorheen Danswerkplaats Amsterdam - begonnen. 

 

Artist in Residence & Associated Artist

Dansmakers Amsterdam biedt de choreografen een platform en een internationaal netwerk. Experts en adviseurs als Krisztina de Chatel, Guy Cools of Charlot van der Meer worden aangetrokken en ingezet bij begeleiding en coaching van de artist in residence. Associate artists, makers die doorstromen van Artist in residence naar Associated artist, blijven als adviseur en co-producent aan Dansmakers Amsterdam verbonden.

 

De huidige Artists in Residence zijn Fernando Belfiore, Jija Sohn, Evangelos Biskas-V, Sigrid Mathiassen, Keren Rosenberg

 

Activiteiten

Met een eigen podium en programmering is Dansmakers Amsterdam hét huis waar choreografen - onderling en in nauw contact met publiek - de dansdiscipline bevragen en bevorderen. Het huis creëert een kritisch klimaat waarbij makers en publiek met verschillende culturele achtergronden naar elkaars werk kijken en er over reflecteren. Tijdens de Makers Intensive, een compacte werkperiode waarin een drietal makers met eigen crew tegelijkertijd de studio’s ingaan, leren zij van elkaar door dagelijkse feedback, coaching en samenwerking. In 2016 vond de eerste editie plaats van het Moving Forward Traject: een springplank voor een net afgestudeerde maker naar het professionele veld. Daarnaast organiseert Dansmakers Amsterdam regelmatig open studio presentaties, voor- en nagesprekken, lezingen en workshops. Via het grote (inter)nationale netwerk zorgt Dansmakers voor tournees en zichtbaarheid van het werk van de nieuwe generatie choreografen.

 

Dansmakers Podium & werkplaats & verhuur

Dansmakers Amsterdam - dansproductiehuis met eigen podium - is gevestigd in de oude Storkfabriek aan het IJ in Amsterdam Noord en is ook met de wagen goed bereikbaar. Sinds kort hebben in hetzelfde gebouw ook dansgezelschap ISH, de DAT school en CINEDANS hun intrek genomen. In deze danshub in Noord ontmoeten buurtbewoners, danspubliek en makers van over de hele wereld elkaar. Voortkomend uit de Makers Intensive, de onderzoeksprojecten, residenties en samenwerkingen met andere (internationale) instellingen, worden er minstens vier (co-)producties per jaar ontwikkeld, volwaardige voorstellingen die in kleine en middelgrote zalen worden gespeeld en nationaal en internationaal touren. Zelfstandige choreografen kunnen bij Dansmakers Amsterdam studio ruimte huren of aan cultureel tarief gebruik maken van de gefaciliteerde grote zaal. Zakelijk verhuur behoort ook tot de mogelijkheden. Interesse? Neem met ons contact op (events@dansmakers.nl, 020 - 215 99 11)

 

Bekijk al onze locaties >>>

- Dansmakers Podium >>>

- Studio Cube >>>

 

 

Partners & subsidiënt

Partners van Dansmakers Amsterdam zijn:

Dansateliers Rotterdam - Random Collision - Dans Brabant - Generale Oost - Dansgroep Amsterdam - ICK - HJS - DAT School - Frontaal Theaterbureau - Danstheater AYA - Don’t Hit Mama - Aerowaves - Les Repérages -Tanzhaus Zurich - SSBA Salon - Theater Bellevue - Stork Restaurant - De Overkant/Evenementen. 

Dansmakers Amsterdam is lid van European Dancehouse Network (mede gefinancierd door ´the Creative European Programme of the European Union´.

Dansmakers wordt structureel gesubsidieerd door Gemeente Amsterdam.

 


 

ANBI-status & extra giftenaftrek voor donateurs

Dansmakers Amsterdam heeft een culturele ANBI status onder RSIN 8016.51.141

Donateurs hebben een extra belastingvoordeel, voor hen geldt een extra giftenaftrek geldt. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Ben je een dansliefhebber? Veel van onze bezoekers steunden het Jonge Makersfonds en daarmee het werk van talentvolle choreografen. Doneren kan al vanaf 5,-. Word donateur en geniet van een extra belastingvoordeel. Lees meer >>>

 

 

Bestuur 2016-2017

Erik Akkermans, voorzitter Dansmakers Amsterdam
Roger Dayala, penningmeester Dansmakers Amsterdam
Bestuursleden Dansmakers Amsterdam:
Liesbeth Bijvoet
Sandra Den Hamer
Jarrod Francisco


Meer informatie over Dansmakers Amsterdam kun je hier downloaden:
-Hoofdlijnen beleidsplan 2013-2016
-Bestuursverlag & jaarverslag Dansmakers Amsterdam 2016
-Bestuursverslag & jaarrekening Dansmakers Amsterdam 2015
-Bestuursverlag Dansmakers Amsterdam 2014
-Jaarrekening Dansmakers Amsterdam 2014